Libertatea din întuneric : Suntem liberi să ne imaginam că am gasit ceea ce căutăm, suntem liberi să ne imaginăm ceea ce ne dorim si suntem liberi în ce să credem.
Studiu zilnic al Torei
Parașa: Bo, Exodul 10:1-10:11 cu Rashi
Psalmi: Capitolele 140 – 150
- Iarna
Potrivit rabinului Judah (citat în Talmud, Bava Metzia 106b), 29 Tevet marchează sfârșitul iernii. (Conform Genezei 8:22, anul este format din șase „anotimpuri” format de câte 2 luni: semănat, recoltat, frig, căldura, vară și iarnă.)
- Hiluna lui Rav Yitzchak Kaduri (2006)
Rabinul Yitzchak Kaduri, cunoscut în ultimii ani drept „cel mai bătrân dintre cabaliști”, din Țara Sfântă, s-a născut la Bagdad, Irak, în 1898. În tinerețe, a studiat cu marele „Ben Ish Chai” (Rabinul Yosef Chaim din Bagdad, 1840-1913). În 1922, rabinul Yitzchak a emigrat în Țara Sfântă și s-a alăturat cabaliștilor din Ierusalim, chiar dacă și-a câștigat existența timp de mulți ani ca legător de cărți. De-a lungul anilor, faima lui a crescut și mii de oameni s-au adunat la el pentru a primi sfatul și binecuvântarea lui. La momentul morții sale, estimările cu privire la vârsta sa variau între 103 și 118 de ani, iar anul nașterii este încă disputat. Se estimează că 300.000 de oameni au luat parte la cortegiul său funerar pe 29 ianuarie, care a pornit de la Nachalat Yitzchak Yeshivah și și-a parcurs drumul pe străzile Ierusalimului până la cimitirul Givat Shaul , lângă intrarea în orașul Ierusalim. Kaduri a trăit o viață de sărăcie și simplitate. El a mâncat puțin, a vorbit puțin și s-a rugat în fiecare lună la mormintele tzadikim din Israel
- Evreii din Tripoli au fost salvați (1795) În 1793, pirații conduși de un corsar algerian pe nume Borghel au atacat și cucerit Tripoli, Libia, alungând pe Ali Pasha Karamanli, guvernatorul otoman al orașului, și promulând legea marțială. Evreii din oraș au suferit sub stăpânirea acestor pirați, care au comis multe atrocități împotriva lor. În 1795, Ali Pașa Karamanli a recucerit orașul, eliberându-i pe evrei de jugul tiraniei. Evreii din Tripoli au stabilit o sărbătoare în această zi și au numit-o „Purim Borghel” Printre cei executați s-a numărat și fiul lui R. Abraham Khalfon, șeful comunității evreiești.În 1795, un evreu local a ajutat la negocierea unui acord, iar pe 29 Teves au reușit să îl alunge pe Burghul din oraș. Comunitatea locală sărbătorește această zi în fiecare an ca pe o zi de bucurie și recita un imn special care povestește despre acest miracol (tipărit în Se’u Zimrah , pp. 191 și urm.).
- 1466 –A fost emisă în Sicilia, prima autorizație pentru înființarea unei universități, inclusiv studii de medicină și drept, sub auspiciile evreieș (Nu sa întâmplat niciodată deoarece evreii din Sicilia au fost expulzați câțiva ani mai târziu.)
- Ezekiel Hart
În 1808, lui Ezekiel Hart, primului evreu ales în Parlamentul canadian, i s-a refuzat locul când a depus jurământul de inaugurare pe o Biblie evreiască. La acea vreme, legile britanice le interziceau evreilor și romano-catolicilor să aibă astfel de poziții, iar Hart a fost exclus din adunare. Hart s-a întors la viața privată și s-a bucurat de succes ca om de afaceri până la moartea sa în 1843.
Etica Părinților 2:15
Creștere în fiecare zi
Rabinul Eliezar a spus.. fă teshuva (pocăință) cu o zi înainte de moartea ta(Etica Părinților 2:15) .
Ucenicii rabinului Eliezar l-au întrebat: „Cum putem ști în ce zi vom muri?” El a răspuns: „Tocmai acesta este ideea. Deoarece nu știm când vom muri, ar trebui să trăim fiecare zi ca și cum ar fi ultima noastră” ( Shabat 153a). În timp ce iudaismul este orientat spre viață și cu toții ne rugăm să trăim o sută douăzeci de ani, adevărul este că viața se termină uneori în mod neașteptat. Dacă ar fi să ne gândim: „Cum mi-ar plăcea să-mi petrec ultima zi pe pământ?” și trăim fiecare zi ca și cum ar fi ultima, am stabili, fără îndoială, un set diferit de valori. Dacă am ști că ne-au mai rămas doar douăzeci și patru de ore de viață, cu siguranță nu ne-am risipi aceste momente prețioase. Nu am merge la un film în acea zi. Mai degrabă, am dori să petrecem fiecare moment cu oamenii pe care îi iubim, spunându-le cât de mult îi iubim și cerându-ne scuze pentru orice ofensă care le-a fost făcută cu intenție sau farp intenție. Am face același lucru cu prietenii noștri, atât iertănd, cât și cerându-i iertare. S-ar putea să petrecem ceva timp în contemplare, fără să rostim nicun cuvânt. Ce zi ar fi! Dacă astăzi …mă voi ruga pentru viață lungă, dar mă voi comporta ca și cum ar fi ultima mea zi pe pămân!
- Doza zilnică de înțelepciune – Libertatea din întuneric
Libertatea din întuneric
Libera alegere este prin excelență chintesența lui Dumnezeu, pentru că numai El este cu adevărat liber. Dumnezeu respiră în ființa umană și astfel devenim și noi liberi să ne alegem calea spre casă.
Întunericul, confuzia și suferința — toate acestea au un scop comun: ne oferă șansa de a-L găsi pe Dumnezeu în noi înșine, atunci când facem alegerea potrivită. Numai Adam a fost înzestrat cu Imaginație. Suntem liberi să ne imaginam că am gasit ceea ce căutăm, suntem liberi să ne imaginăm ceea ce ne dorim si suntem liberi în ce să credem.
Echipa Țadikimi