Cu cat cunosti mai bine, cu atat iubesti mai mult OAMENII.Incetezi sa ai mai judeci,incetezi sa te mai superi,doar ai observi si te bucuri Astfel ne gasim raspunsuri la intrebarea -De unde vine suferinta?
Despre DORINTA ,
Cuvântul dorinţă, pe care stiinta Cabala îl foloseşte ca să ne definească, nu este o metaforă.
-Dorinţa este trăsătura noastră esenţială.
-Dorinţa este materialul din care suntem alcătuiţi.
-Este esenţa noastră.
-Dorinţa este cea care ne împinge înainte.
-Este ceea ce ne face să trăim.
Suntem cu toţii nişte dorinţe ambulante, căutând mereu să ne împlinim poftele. Inima noastră bate, sângele nostru curge, trupul nostru se mişcă doar fiindcă există o dorinţă şi un imbold care vor să-şi găsească împlinirea.
Cabalistul Rav Ashlag scria odată că oamenii nu ar mişca un deget dacă în ei nu ar exista o anumită dorinţă interioară ,dorinţele noastre omeneşti sunt cele care ne diferenţiază. Potrivit acestei stiinte, dorinţele omeneşti acţionează in general pe trei nivele.
Nivelul 1-Instinctul animalic -Nevoile,dorinţele si comportamentele învăţate există numai pentru a satisface aceste impulsuri primare. Dorinţa de a mânca, nevoia de a dormi, de a face sex (nu de a iubi) sunt toate dorinţe de Nivelul 1.Oamenii aflaţi la acest nivel se folosesc de gândirea raţională intelectuală, precum toate celelalte fiinţe umane, dar numai pentru a-şi satisface dorinţele animalice.
„Sclavul nu este cu nimic mai presus decât stăpânul lui“-Rav Ashlag
Nivelul 2-Dorintele acestui nivel sunt direcţionate spre împlinire, dorinte care nu se găsesc în regnul animal ,precum onoarea,puterea,prestigiul,faima şi autoritatea asupra altora.Gândurile,alegerile conştiente , deciziile şi acţiunile persoanelor aflate la acest nivel sunt direcţionate numai spre satisfacerea în cel mai înalt grad a acestor dorinţe.
Nivelul 3 -Dorintele oamenilor de la acest nivel sunt orientate spre satisfacerea unui imbold de natură intelectuală,în care se încadrează nevoia de înţelepciune, cunoaştere şi răspunsuri.
„Aceste trei tipuri de dorinţă există în toţi membrii speciei umane, dar apar la fiecare individ în proporţii diferite, şi tocmai aceasta face ca oamenii să se deosebească unii de alţii.“ afirmă Rav Ashlag