Meditatia- Contemplarea

Contemplarea, Hitboninut, cunoaşterea Cabala

Încă de la o vârstă fragedă mi-am început căutarea, studiul care speram că mă va duce către cunoaştere, trăire şi atingerea celor mai înalte stări sufleteşti, întâlnirea cu Creatorul. Am studiat şi am fost membru AZS de la vârsta de 13 ani, acolo am început studiul Torei, Tanah şi a noului testament. Am practicat rugăciunea aşa cum era ea redată în cult, am aprofundat  scrierile celui ce era numit Profetul bisericii E.G.White şi am aplicat în viaţa mea pentru mai mult de 7 ani dieta Ovo lacto vegetarian. După mai mult de 20 de ani de continuă căutare a sosit momentul să mă retrag din mijlocul bisericii şi să caut altceva care mă putea duce către adeziunea cu Creatorul, simţind că acolo unde eram nu puteam primi ce-mi doream. Sunt un om practic care iubeşte înţelepciunea,  expunerile frumos îmbrăcate în cuvinte, doar dacă a-şi găsesc aplicabilitatea în viaţa mea,altfel ,merg mai departe.

Mi-am îndreptat privirea către yoga şi a sa filozofie care m-a a direcţionat către Cabala predată de Institutul Bnei Baruh din Israel. Au fost ani în care am încercat din răsputeri să înţeleg diagramele şi sensul cuvintelor, a liniei pe care merg şi cum poţi atinge Dvekut,conexiunea cu Creatorul despre care cu toţii vorbeau. Aici unde mă aflam, toată importanta era dată grupului, iubirea şi conexiunea era limbajul comun, eul şi convertirea acestuia, ura şi manifestarea sa, un proces de corectare. Am participat la Congresul din Israel din deşertul Arava şi apoi la cel din Tel-Aviv. Oameni minunaţi cu aceleaşi căutări ca şi ale mele, Am cunoscut personal profesorul şi Ravul acestui institut, un om integru şi mult plăcut de studenţi. Am avut aşteptări în special la Congresul din Arava unde au fost mai mult de 1500 de bărbaţi. Retraşi în pustiu de sărbătoarea Purim am dorit să simt o conexiune aparte, să fie un fenomen unic în viaţa mea care să marcheze calea pe care o vedeam a fi cea care duce către El.

Dezamăgirea are două surse: una din ele este cea izvorâtă din iluziile create de alţii şi care acum când trăieşti momentul, nu este nimic din ce au predat sau au spus că va fi, cea de-a doua sursă a dezamăgirii este cea creată de tine însuţi, de imaginaţia ta, că ar fi într-o anume formă, posibilitatea atingerii unei anume stare, etc. dezamăgirea? La momentul cu pricina nu se întâmplă nimic din tot ce ai clădit tu. Am început să continuii căutarea mai departe fiind convins că adevărata comoară este ascunsă la vedere. Am început să caut istoria Cabalei şi a cabaliştilor, aşa am descoperit marele cabalist Abraham Abulafia şi paşii pe care acesta îi descrie într-un mod practic, paşi care conduc către El. Cabala nu este un domeniu de studiu uşor. Majoritatea informaţiilor sunt ascunse, sunt codificate într-un limbaj specializat, al conceptelor misterioase şi a unor criptări voit absconse. În istoria Cabalei am găsit că foarte puţini dintre aceştia au scris despre experienţa lor. Marea majoritate au preferat să rămână în anonimat.

Există tendinţa să intelectualizăm, să abstractizăm  mai tot ce este redat în scrierile Cabala, să fie un fel de teorie metafizică decât o înţelepciune practică. Eu însă căutăm sensul vieţii, nu un sistem de concepte confuze.

Am descoperit practica meditaţiei, a contemplării, simţind că aceasta este cheia cunoaşterii spirituale profunde. De fapt  meditaţia o găsim în toate cultele religioase fie într-o formă sau alta, toate folosesc meditaţia în tăcere.

Când ne lăsăm în repaos funcţia cognitivă, îşi va face apariţia într-un mod inevitabil forma de înţelegere profundă, adâncă a înţelesurilor Torei, Zohar şi alte scrieri Cabaliste.

A te aşeza şi rămâne  în tăcere este o abordare exact opusă acelei învăţări din sistemul clasic, normativ  care angajează mintea în procese complexe, în care au loc analize ale fiecărui lucru în detaliu şi pe toate feţele.

Practicând meditaţia îmi doream să fiu înconjurat de prezenţa divină, să simt o strânsă legătură cu Divinul.  Surprinzător această dorinţă apărea în intensitate mult mai mare atunci când practic  meditaţia, fapt pentru care m-a făcut să-mi doresc din ce în ce mai mult momentele de meditaţie.

Înţelegerea Torei, a Zoharului apare într-o nouă lumină mult mai profundă. Învăţarea Cabalei este la nivel intelectual, însă trăirea acestei înţelepciuni este prin pătrunderea şi înţelegerea mistică. Unii scriitori cabalişti povestesc că cea mai însemnată parte a cunoaşterii Cabalei le-a parvenit prin intermediul experienţei contemplative. Spre exemplu, în secolul al şaisprezecelea Eleazar Azikri, membru cabalist a lui Moses Cordovero din Safed susţinea că retragerea în ascunzişuri este pentru suflet de şapte ori mai benefică decât studiul şi, în funcţie de puterile şi capacitatea fiecărei persoane,acesta trebuie să se concentreze, să contemple o zi întreagă pe săptămână.

Există zeci de scrieri similare celor ale lui Azikri, ceea ce este dificil de găsit este un îndrumător în viaţă care să te poată ajuta, să exemplifice aceste învăţături.

Unii dintre noi condamnă misticismul dar, aproape fiecare dintre noi am început primii ani din viaţa noastră  ca un adevărat mistic, întrebându-se cum funcţionează lumea. Ce ne ţine legaţi de pământ şi de ce păsările au libertatea să zboare fără să fie supuse acestei legi pe care noi o numim gravitaţie? De unde vine vântul? La unele primim răspuns de la părinţii noştri, de la profesorii noştri , iar altele rămân neştiute chiar şi de înţelepţii vremii. Pe măsură ce înaintăm în timp, depăşim etapa copilăriei şi apare maturitatea sexuală, punctul nostru de concentrare, atenţia noastră se modifică radical. Suntem şi ne lăsăm captivaţi de iubire, de misterul iubirii, de relaţiile interumane şi personalităţii individuale, în aceste preocupări rămân ascunse întrebările noastre despre viaţă. Avem reţineri în a spune celorlalţi ce se întâmplă înăuntru nostru şi de cele mai multe ori ne luptăm înăuntru nostru cu aceste secrete până la finalul vieţii.

 Dragul meu cititor, învăţăturile Cabaliste sunt cât se poate de clare într-o privinţă. Lucrurile sunt mult mai mult decât credem noi că sunt . Această lume nu este decât o reflectare a altor lumi şi niveluri care aparţin altei realităţi, cu care se afla într-o relaţie de simbioză cu lumea noastră.

În momentul în care începem să înţelegem, viaţa căpăta sens şi o imensă bogăţie plină de sens inundă sufletul nostru, aceasta dacă ajungem capabili să-i pătrundem secretele.

Îţi doresc din tot sufletul să-ţi găseşti pacea, liniştea şi răspuns la întrebările existenţiale: Cine sunt şi încotro mă îndrept? Cum pot să fac aceasta cel mai bine?

Înţelepciunea Cabala este ghidul tău, fă-ţi timp pentru tine şi vei înţelege universul.

Vasile Misloschi