51. NIȚAVIM
In pragul intrării în Țara Făgăduinței, Tora impune o responsabilitate asupra poporului evreu, în calitate de colectivitate, dar și asupra fiecăruia: aceea de a fi perfect. Fiecare trebuie să fie responsabil față de ceilalți și față de sine, în privința corectitudinii față de Dumnezeu.
După Tora, poporul evreu este o unitate în care păcatele unuia îngrijorează întreaga comunitate.
Precum am mai amintit în pericopele anterioare, KOL ISRAEL AREVIM ZE LA ZE – ״Fiecare evreu este responsabil pentru semenul său”, spune versetul.
Prezenta pericopă începe cu cuvintele: ATEM NI AVIM – ״Voi vă înfățișați”. în limba ebraică, cuvântul ATEM – ״Voi” – are aceleași litere cu cuvântul EM(E)T -״Adevăr”, arătând că noi trebuie să fim oamenii adevărului.
Pericopă ״Nițavim” este citită întotdeauna în sinagogi (citim săptămânal câte una) în săptămâna dinaintea sărbătorii de Roș Hașana.
Se vorbește mult în această pericopă – despre TEȘUVA – ״Pocăință” -, ceea ce este foarte semnificativ: înainte de sărbătoare, trebuie să apărem în fața Divinității curați de păcate ca să fim înscriși pentru un an nou bun și fericit.
Pericopă se citește în Sâmbăta în care ne îndreptăm spre sinagogi la miez de noapte sau în zorii zilei, pentru a ne ruga să fim iertați de păcate în ziua de Roș Hașana, când Atotputernicul hotărăște viitorul fiecăruia în parte.
Deși această Sâmbătă este ultima din luna Elul, nu rostim rugăciunile pentru Luna nouă, luna cu care începe anul. De obicei, această rugăciune este rostită la fiecare sfârșit de lună, în afară de aceasta. înțelepții susțin că Divinitatea însăși rostește această rugăciune, ca tot anul să fie binecuvântat – după Rabi Israel Baal Șem Tov.
ATEM NIȚAVIM HAIOM CULHEM LIFNEI HAȘEM – ״Cu toții vă înfățișați azi în fața Domnului” (Dvarim ־ Deuteronomul, 29:9).
Comentatorii susțin că este scris ״cu toții” pentru a sublinia că toți sunt egali în fața Domnului, deși în popor sunt bătrâni și tineri, deși acesta este împărțit în clase sociale.
Comentatorii susțin că aici este vorba de un proces de trecere a conducerii de la Moșe la lehoșua Ben Nun. Moșe adună poporul pentru a-1 familiariza cu noua conducere, căci fiecare conducător își are sistemul propriu, iar poporul trebuia pregătit.
lalkut Șimoni interpretează acest verset în sensul unificării poporului. Individual, fiecare poate fi învins, de către oricine, dar un popor unit este greu de combătut.
Rabi Ovadia susține că la această adunare a poporului erau prezenți căpeteniile triburilor, vârstnicii, care erau judecătorii poporului, și poliția, care păstra ordinea și răspundea de executarea sentințelor judecătorești.
După părerea Rabinului Eliahu din Vilna, se poate deduce că erau prezenți conducătorii de cele patru grade, numiți de Moșe, la propunerea socrului său, Itro: conducători a mii de oameni, conducători a sute de oameni, conducători a cincizeci de oameni și conducători a zece oameni.
VIIRIȘTA VEEITIVHA – ״Și o vei moșteni și-ți va fi bine” (Dvarim – Deuteronomul, 30:5).
A locui în Ereț Israel, este una din cele mai importante porunci ale Torei. Am fost alungați din țara noastră numai din cauza păcatelor. De aceea, avem datoria să ne pocăim, și aceasta în același loc unde am păcătuit. Dumnezeu a strâns poporul din cele patru colțuri ale lumii pentru a-1 aduce în Țara Sfântă, unde va aspira spre perfecțiune.