Într-un moment în care social media și tehnologia ne permit să ne conectăm cu oameni din întreaga lume, a devenit de asemenea o perioadă de mare izolare. Mulți dintre noi petrecem toată ziua interacționând prin dispozitivele noastre și totuși simțim că lipsesc relații semnificative. A devenit atât de ușor la școală de acasă, de la domiciliu, de la text și de la e-mail, încât a devenit dificil să se conecteze față în față, mai puțin să se simtă ca parte a unei comunități. Ar putea chiar să ne facă să credem că a avea o comunitate nu prea importantă.
„A AVEA O COMUNITATE ESTE ESENȚIALĂ PENTRU DEZVOLTAREA NOASTRĂ SPIRITUALĂ”.
În timp ce viața este cu siguranță o călătorie personală, având o comunitate nu este doar importantă pentru creșterea noastră personală, ci esențială pentru dezvoltarea noastră spirituală.
Iată câteva dintre căile puternice pe care o comunitate spirituală ne poate ajuta pe calea noastră:
1. Ne împingem reciproc pentru a fi versiuni mai bune ale noastre înșine.
Uneori avem nevoie de o mică încurajare pentru a ne ajuta să creștem. La fel ca și jucătorii unei echipe sportive care se sprijină și se motivează reciproc să joace mai bine, membrii unei comunități ne inspiră să muncim din greu și să continuăm. Nu este ușor să facem acest lucru pe cont propriu; putem deveni leneși sau ne putem concentra. O comunitate puternică ne ajută să ne menținem pe calea de a ne îmbunătăți pe noi înșine și lumea din jurul nostru în acest proces.
2. Ne acordăm reciproc un umăr care se sprijină în vremuri dificile.
O comunitate spirituală poate oferi un sistem incredibil de sprijin în vremuri de luptă. Comunitatea noastră devine familia noastră, oferindu-ne iubire și compasiune atunci când avem nevoie de ea. O comunitate este alcătuită din mai mulți oameni care împărtășesc toți o pasiune asemănătoare. Cu atât de multe perspective diferite, există întotdeauna cineva care se poate referi la ceea ce trecem prin sau cine poate oferi sfaturi. Și în schimb, suntem capabili să ne întoarcem și să facem același lucru și pentru alții care se luptă.
3. Învățăm să lucrăm împreună pentru a realiza lucruri minunate.
Se spune că o persoană se roagă ca o lumânare care arde în întuneric. Când oamenii se roagă împreună, este ca o cameră plină de lumânări – puterea se intensifică. A face lucrurile ca o comunitate înseamnă a se reuni pentru a realiza ceva pe care nu l-am putea face niciodată singur. Învățăm să depășim diferențele noastre și să ne valorificăm punctele forte pentru a construi ceva semnificativ.
4. Învățăm despre noi înșine și despre lume.
Toată lumea aduce experiențele și punctele de vedere unice unei comunități. S-ar putea să nu întotdeauna să fim de acord sau să ne împărtășim cu toții, dar putem învăța mereu ceva unul de celălalt dacă ne deschidem la el. Alți oameni ne ajută să vedem lumea într-un mod nou și să ne provocăm perspectivele. Astfel creştem. Frumusețea unei comunități spirituale este abilitatea de a vedea dincolo de diferențele noastre față de unitatea care stă la baza.
5. Ne dau ocazia să ne împărtășim.
Deseori auzim despre importanța reabilitării, fie că este vorba de voluntariatul nostru timp, fie de donarea pentru o cauză demnă. Împărtășirea cu alții altruist este o parte vitală a creșterii noastre spirituale. Având o comunitate ne prezintă o serie de șanse să ne implicăm și să ne împărtășim.
Există atât de multe instrumente valoroase pe care le putem folosi în dezvoltarea noastră spirituală – scripturi, rugăciuni, prelegeri – că este ușor să uităm cât de utilă și necesară este o comunitate pozitivă.
Prin munca în echipă, compasiune și sprijin, împreună ne putem ajuta reciproc să devenim oameni mai buni și să construim o lume mai bună.