Scopul Creației

 

 

Dumnezeu s-a uitat în Tora de patru ori, înainte ca El să-și aducă Creația în realitate.

Tora începe cu relatarea  despre cum a creat Dumnezeu  lumea în cele șase zile.

,,La început Dumnezeu a făcut cerurile și pământul:”
(Geneza 1: 1)

 

           Invățam din Midrash că Dumnezeu a creat lumea ca un „tărâm inferior” – adică un tărâm lipsit inițial de conștiință divină și chiar opus acesteia – intenționând ca omenirea să umple lumea cu conștiință divină. Instrumentul pe care Dumnezeu l-a dat omenirii pentru a-i permite să îndeplinească această lucrare, este Tora. Astfel că, întregul procesul al creației implica particparea activă a trei elemente: lumea, rasa umană și Tora, care servesc drept, scenă, actorii și scenariu.

        Dumnezeu a oferit omenirii posibilitatea de a alege, cunoascută de noi ca ,, Alegere Libera”. Omul poate să ignore Voința Divină, așa cum au făcut primele generații, sau NU. În conformitate cu decizia Sa, de a acorda omului ,,libera alegere”, Dumnezeu ,,s-a îndepartat”  de lume, ascunzându-se progresiv în spatele naturii. 

Cauză și efect

        Ca răspuns la majoritatea alegerilor umanității de a ignora Voința Divină, Dumnezeu a pus în aplicare „planul său de urgență”: El a luat singura familie care a continuat să hrănească idealul original al conștiinței divine și i-a format într-o națiune – poporul evreu – cărora le-a încredințat misiunea îndeplinirii scopului Său original pentru creație. Poporul evreu, va servi atât ca inspirație, cât și ca exemplu pentru restul umanității pentru a-i încuraja să-și joace rolul în scena vieții, care are ca scop transformarea lumii în casa Lui.

Cartea Genezei este o cronică a modului în care a devenit necesară crearea poporului evreu și a modului prin care a fost creată lumea.